Previous Main Table of Content Print PDF Next

Saturs

 

Priekšvārds
Ievads/ galvenie mērķi
I.1 Nepieciešamās priekšzināšanas moduļa lietošanai
I.2 Moduļa struktūra
I.3 Kā apgūt šo modeli
I.4 Ieteikumi

1. nodaļa: Tūrisms, lauku tūrisms un naktsmītnes
Ievads
1.1. Tūrisms, reģionālais tūrisms un lauku tūrisms Tūrisms
1.1.1. Tūrisms
1.1.2. Reģionālais tūrisms
1.1.3. Lauku tūrisms
1.1.4. ES un Lauku tūrisms
- Sadarbība
- Reģionālajā / lauku tūrismā var īpaši izcelt sekojošas kategorijas:
- Nodarbinātība
1.1.4. EDEN
1.2. Lauku naktsmītnes
Lauku naktsmītņu veidi
- Nakšņošana ar brokastīm (B&B)
- Lauku/ciema māja
- Ferma/lauku saimniecība(Farm)
- Naktsmītne ar ierobežotu pakalpojumu klāstu (Inn)
- Mednieku /zvejnieku namiņš (Lodge)
- Ģimenes viesnīca(Family hotel)
- Kotedža / brīvdienu māja(Cottage)
- Vasarnīca / Šveiciešu stilā celta māja (Chalet)
- Kalnu nojume, patvērums kalnos
- Būdiņa
1.3. Lauku naktsmītnes Somijā, Ungārijā, Latvijā, Spānijā, Zviedrijā un Nīderlandē
1.3.1. Somija
- Ievads
- Lauku tūristu mītnes
- Naktsmītņu klasificēšanas (novērtēšanas) sistēma
- Sadarbība mārketingā
1.3.2. Ungārija
- Ievads
- Definīcija un misija
- Lauku tūrisma attīstība
- Sadarbība mārketingā
1.3.3. Latvija
- Ievads
- Definīcija un misija
- Lauku tūrisma mītnes
- Naktsmītņu klasificēšanas (novērtēšanas) sistēma
- Sadarbība mārketingā
- Lauku tūrisma organizācijas
1.3.4. Spānija
- Ievads
- Definīcija un misija
- Lauku tūrisma attīstība
- Naktsmītņu klasificēšanas (novērtēšanas) sistēma
- Sadarbība mārketingā
- Lauku tūrisma profesionālās un mārketinga organizācijas
1.3.5. Zviedrija
- Ievads
- Definīcija un misija
- Lauku tūrisma attīstība
- Naktsmītņu klasificēšanas (novērtēšanas) sistēma
- Sadarbība mārketingā
- Lauku tūrisma profesionālās un mārketinga organizācijas
1.3.6. Nīderlande
- Ievads
- Definīcija un misija
- Lauku tūrisma attīstība
- Naktsmītņu klasificēšanas (novērtēšanas) sistēma
- Sadarbība mārketingā
- Lauku tūrisma apmācību organizācijas
Jautājumi par 1. nodaļu: Tūrisms, lauku tūrisms un naktsmītnes

2. nodaļa: Lauku naktsmītnes atvēršana
Ievads
2.1. No idejas līdz plānam – radošo soļu secība
2.1.1. 1. solis: KĀPĒC? Tirgus izpēte
2.1.2. 2. solis: KUR? Atrašanās vietas izvēle
2.1.3. 3. solis: KAM? Mērķa grupas noteikšana
2.1.4. 4. solis: KO? Produkta izstrādāšana
2.1.5. 5. solis: PAR CIK? Cenas noteikšana
- Cenas sastāvdaļas
- Cenas aprēķināšana
2.2. Mārketings
2.2.1. Novērtēšanas arguments
2.2.2. Izplatīšanas politika
2.2.3. Unikālie pārdošanas punkti
2.2.4. Veicināšana
2.2.5. Reklāma
2.2.6. Mājas lapa un bukleti
2.2.7. Digitālais mārketings
2.2.8. Blogošana
2.2.9. Twitter
- Idejas, kā izmantot Twitter mārketingā un sabiedriskajās attiecībās
2.3. Juridiskais statuss, nepieciešamās atļaujas un procedūras
2.3.1. Juridiskais statuss
2.3.2. Nepieciešamās atļaujas un procedūras
2.4. Lauku naktsmītnes vadīšana
2.4.1. Vadības stili
2.4.2. Problēmu vadība
2.4.3. Konfliktu vadība
2.4.4. Personālvadība
- Pieņemšana darbā
- Novērtēšana
- Atbrīvošana no darba
2.4.5. Attieksme
2.4.6. Kvalitātes vadība
- ISO 9000
- ISO14000
2.4.7. Pakalpojumu kvalitātes vadība
2.4.8. Naktsmītnes darbības novērtēšana
2.4.9. Tālākizglītība
2.5. Ekonomiskais pamatojums: vai peļņa ir iespējama?
Piemērs: B&B naktsmītnes ekonomiskais pamatojums
2.6. Sadarbība ar citiem uzņēmējiem
Virtuālā kopiena
Jautājumi par 2. nodaļu: Lauku naktsmītnes atvēršana

3. nodaļa: Lauku naktsmītnes telpas un aprīkojums
Ievads
3.1. Apkārtne
3.1.1. Atrašanās vieta
- Apkārtējā vide
- Dārzs
- Piekļuve
3.1.2. Ēkas
- Estētika
- Funkcionalitāte
3.1.3. Ārējās apkārtnes uzturēšana
3.2. Reģistratūra
3.3. Kopējā atpūtas telpa
3.4. Viesa istaba
3.4.1. Vispārējās prasības un principi
- Drošības apsvērumi
- Izturīgums
- Higiēna un tīrība
- Gulēšanas komforts
- Daudzfunkcionalitāte
- Saprātīga cena
- Estētika
3.4.2. Mēbeles un aprīkojums standarta istabā
3.4.3. Istabas ģimenēm ar bērniem
3.4.4. Mazāk izplatītie viesa telpas izkārtojumi
- Forma
- Materiāli
3.5. Sanitārais mezgls
Jautājumi par 3. nodaļu: Lauku naktsmītnes telpas un aprīkojums

4. nodaļa: Klientu apkalpošana
Ievads
4.1. Rezervācijas veikšana un korespondence
4.1.1. Pirmais kontakts
4.1.2. Rezervācijas un apmaksa
- Apmaksa un rezervāciju veidi
- E-rēķini
4.1.3. Neformālā korespondence
4.2. Reģistratūra, ierašanās un izrakstīšanās
4.2.1. Administrators
4.2.2. Ierašanās
4.2.3. Informācijas sniegšana
4.2.4. Izrakstīšanās un atgriezeniskā saite
4.3. Saskarsme ar viesiem, pakalpojums un uzmanība
4.3.1. Efektivitāte un attieksme
4.3.2. Māksla būt labam saimniekam
- Problēmu risināšana
- Kā tikt galā ar aizkaitinātiem viesiem
4.3.3. Apkalpošana ar smaidu ēdamajā zonā
- Pazaudētās un atrastās mantas
- Viesu atgriezeniskā saite uzturēšanās laikā
4.4. Iekšējās kārtības noteikumi un konfliktu novēršana
Jautājumi par 4. nodaļu: Izturēšanās pret klientu

5. nodaļa: Papildus telpas un sniegtie pakalpojumi
Ievads
5.1. Automašīnu stāvvieta
5.2. Seifi
5.3. Veļas mazgāšana
5.4. Sauna un peldbaseins
5.4.1. Sauna
5.4.2. Peldbaseins
- Drošība un higiēna peldbaseinā
5.4.3. Vienkāršas idejas
5.4.4. Gaisa kondicionieri
5.4.5. Aktivitātes ar pamataprīkojumu
5.6. Apmācību / tikšanās telpas
5.6.1. Priekšnoteikumi
5.6.2. Telpas un pakalpojumi
5.7. Pakalpojumi īpašām mērķa grupām
5.7.1. Cilvēki ar īpašām vajadzībām
5.7.2. Bērnu pieskatīšana
5.7.3. Bērnu Klubs
5.7.4. Mājdzīvnieki
Jautājumi par 5. nodaļu: Papildus telpas un sniegtie pakalpojumi

6. nodaļa: Telpu uzkopšana un uzturēšana, sanitārie noteikumi
Ievads
6.1. Telpu uzkopšana un uzturēšana
6.1.1. Ieplānota tīrīšana un klientu iespaids
6.1.2. Viesu istaba
- Izkārtojums un materiāli
- Standarta istabas uzkopšana un uzturēšana
- Īpašu viesu telpu uzkopšana un uzturēšana
6.1.3. Vannas istaba un WC
6.2. Tīrāmie līdzekļi
6.3. Legioneloze
6.4. Salmoneloze
Ko darīt, ja Jums ir aizdomas, ka esat inficējies ar salmonelozi?
Jautājumi par 6. nodaļu: Telpu uzkopšana un uzturēšana, sanitārie noteikumi

7. nodaļa: Nelaimes gadījumu novēršana un pirmā palīdzība
Ievads
7.1. Ugunsdrošības pasākumi
7.1.1. Pasākumi uguns ārkārtas situāciju novēršanai un atklāšanai
7.1.2. Evakuācijas plāns un rīcības viesiem
7.1.3. Rīcības uguns ārkārtas situācijās personālam
7.2. Drošības pasākumi
7.3. Viesu drošības pasākumi
7.4. Tipiskākie nelaimes gadījumi un pirmā palīdzība
7.4.1. Informācija ārkārtas situācijās un pirmās palīdzības komplekts
7.4.2. Uguns traumas – apdegumi un šoks
7.4.3. Negadījumi ar ķimikālijām – apdegumi un saindēšanās
7.4.4. Citas sadzīves traumas – elektriskais šoks, ausu / acu / deguna traumas, ģībšana
7.4.5. Ar pārtiku saistīti negadījumi – saindēšanās un aizrīšanās
Jautājumi par 7. nodaļu: Nelaimes gadījumu novēršana un pirmā palīdzība

8. nodaļa: Videi draudzīga naktsmītne
Ievads
8.1. Pievienotā vērtība: kādas ir priekšrocības, ja esat videi draudzīgi
8.2. Veselīga vide: celtniecības materiāli un ķimikālijas naktsmītnē
8.2.1. “Slimo ēku sindroms”
8.2.2. Ķimikāliju un celtniecības materiālu izvēle
8.3. Resursu un izmaksu taupīšanas pasākumi
8.3.1. Enerģijas taupīšana
- Energoefektīvas spuldzes un racionāls apgaismojums
- Siltumizolācija
- Gaisa cirkulācija
- Energoefektīva sadzīves tehnika
- Atjaunojamās enerģijas un gāzes izmantošana
8.3.2. Ūdens taupīšana
- Lēnas tecēšanas ierīces dušās
- Veļas mainīšana pēc pieprasījuma
- Ūdeni taupošas iekārtas
- Tualetes ar divkāršu skalošanas sistēmu
8.3.3. Atkritumu samazināšana
- Produktu un materiālu iepirkšana vairumā
- Atsevišķu atkritumu šķirošana un komposts
8.3.4. Darbinieku attieksme
8.4. Citi aspekti, ja esat videi draudzīgi
8.4.1. Vietējo produktu un resursu izmantošana
8.4.2. Informācija viesiem par videi draudzīgu rīcību
8.4.3. Aktivitātes dabā un vides uzlabošanas pasākumi
8.5. Eko-marķēšana: eko-marķējums Eiropas naktsmītnēm
Jautājumi par 8. nodaļu: Videi draudzīga naktsmītne

9. nodaļa: Maltītes pagatavošana un pasniegšana
Ievads
9.1. Ēdiena gatavošanas un maltītes pasniegšanas telpas
9.1.1. Virtuve un iekārtas
9.1.2. Ēdināšanas telpa
9.2. Ēdiena kvalitāte
9.3. Apkalpošanas veids, cena, darba laiks
9.3.1. Apkalpošanas veids
9.3.2. Darba laiks
9.3.3. Cena
9.4. Tipiskās maltītes
9.4.1. Brokastis
9.4.2. Citi maltīšu varianti
Jautājumi par 9. nodaļu: Maltītes pagatavošana un pasniegšana

Tēmu svarīgākie  punkti

Situācijas analīze

Atbildes uz 1. - 9. nodaļas jautājumiem
1. nodaļa: Tūrisms, lauku tūrisms un naktsmītnes
2. nodaļa: Lauku naktsmītnes atvēršana
3. nodaļa: Lauku naktsmītnes telpas un aprīkojums
4. nodaļa: Izturēšanās pret klientiem
5. nodaļa: Papildus telpas un sniegtie pakalpojumi
6. nodaļa: Telpu uzkopšana un uzturēšana, sanitārie noteikumi
7. nodaļa: Nelaimes gadījumu novēršana un pirmā palīdzība
8. nodaļa: Videi draudzīga naktsmītne
9. nodaļa: Maltītes pagatavošana un pasniegšana

Previous Naktsmītnes lauku un reģionālajā tūrismā           Priekšvārds Next