![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Priekšvārds
Ievads/ galvenie mērķi
I.1 Nepieciešamās priekšzināšanas
moduļa lietošanai
I.2 Moduļa struktūra
I.3 Kā apgūt šo modeli
I.4 Ieteikumi
1. nodaļa: Tūrisms, lauku tūrisms
un naktsmītnes
Ievads
1.1. Tūrisms, reģionālais tūrisms
un lauku tūrisms Tūrisms
1.1.1. Tūrisms
1.1.2. Reģionālais tūrisms
1.1.3. Lauku tūrisms
1.1.4. ES un Lauku tūrisms
- Sadarbība
- Reģionālajā / lauku tūrismā var
īpaši izcelt sekojošas kategorijas:
- Nodarbinātība
1.1.4. EDEN
1.2. Lauku naktsmītnes
Lauku naktsmītņu veidi
- Nakšņošana ar brokastīm (B&B)
- Lauku/ciema māja
- Ferma/lauku saimniecība(Farm)
- Naktsmītne ar ierobežotu pakalpojumu
klāstu (Inn)
- Mednieku /zvejnieku namiņš (Lodge)
- Ģimenes viesnīca(Family hotel)
- Kotedža / brīvdienu māja(Cottage)
- Vasarnīca / Šveiciešu stilā celta
māja (Chalet)
- Kalnu nojume, patvērums kalnos
- Būdiņa
1.3. Lauku naktsmītnes Somijā,
Ungārijā, Latvijā, Spānijā, Zviedrijā un Nīderlandē
1.3.1. Somija
- Ievads
- Lauku tūristu mītnes
- Naktsmītņu klasificēšanas (novērtēšanas)
sistēma
- Sadarbība mārketingā
1.3.2. Ungārija
- Ievads
- Definīcija un misija
- Lauku tūrisma attīstība
- Sadarbība mārketingā
1.3.3. Latvija
- Ievads
- Definīcija un misija
- Lauku tūrisma mītnes
- Naktsmītņu klasificēšanas (novērtēšanas)
sistēma
- Sadarbība mārketingā
- Lauku tūrisma organizācijas
1.3.4. Spānija
- Ievads
- Definīcija un misija
- Lauku tūrisma attīstība
- Naktsmītņu klasificēšanas (novērtēšanas)
sistēma
- Sadarbība mārketingā
- Lauku tūrisma profesionālās un
mārketinga organizācijas
1.3.5. Zviedrija
- Ievads
- Definīcija un misija
- Lauku tūrisma attīstība
- Naktsmītņu klasificēšanas (novērtēšanas)
sistēma
- Sadarbība mārketingā
- Lauku tūrisma profesionālās un
mārketinga organizācijas
1.3.6. Nīderlande
- Ievads
- Definīcija un misija
- Lauku tūrisma attīstība
- Naktsmītņu klasificēšanas (novērtēšanas)
sistēma
- Sadarbība mārketingā
- Lauku tūrisma apmācību organizācijas
Jautājumi par 1. nodaļu: Tūrisms,
lauku tūrisms un naktsmītnes
2. nodaļa: Lauku naktsmītnes atvēršana
Ievads
2.1. No idejas līdz plānam – radošo
soļu secība
2.1.1. 1. solis: KĀPĒC? Tirgus
izpēte
2.1.2. 2. solis: KUR? Atrašanās
vietas izvēle
2.1.3. 3. solis: KAM? Mērķa grupas
noteikšana
2.1.4. 4. solis: KO? Produkta izstrādāšana
2.1.5. 5. solis: PAR CIK? Cenas
noteikšana
- Cenas sastāvdaļas
- Cenas aprēķināšana
2.2. Mārketings
2.2.1. Novērtēšanas arguments
2.2.2. Izplatīšanas politika
2.2.3. Unikālie pārdošanas punkti
2.2.4. Veicināšana
2.2.5. Reklāma
2.2.6. Mājas lapa un bukleti
2.2.7. Digitālais mārketings
2.2.8. Blogošana
2.2.9. Twitter
- Idejas, kā izmantot Twitter mārketingā
un sabiedriskajās attiecībās
2.3. Juridiskais statuss, nepieciešamās
atļaujas un procedūras
2.3.1. Juridiskais statuss
2.3.2. Nepieciešamās atļaujas un
procedūras
2.4. Lauku naktsmītnes vadīšana
2.4.1. Vadības stili
2.4.2. Problēmu vadība
2.4.3. Konfliktu vadība
2.4.4. Personālvadība
- Pieņemšana darbā
- Novērtēšana
- Atbrīvošana no darba
2.4.5. Attieksme
2.4.6. Kvalitātes vadība
- ISO 9000
- ISO14000
2.4.7. Pakalpojumu kvalitātes
vadība
2.4.8. Naktsmītnes darbības novērtēšana
2.4.9. Tālākizglītība
2.5. Ekonomiskais pamatojums:
vai peļņa ir iespējama?
Piemērs: B&B naktsmītnes ekonomiskais
pamatojums
2.6. Sadarbība ar citiem uzņēmējiem
Virtuālā kopiena
Jautājumi par 2. nodaļu: Lauku
naktsmītnes atvēršana
3. nodaļa: Lauku naktsmītnes telpas
un aprīkojums
Ievads
3.1. Apkārtne
3.1.1. Atrašanās vieta
- Apkārtējā vide
- Dārzs
- Piekļuve
3.1.2. Ēkas
- Estētika
- Funkcionalitāte
3.1.3. Ārējās apkārtnes uzturēšana
3.2. Reģistratūra
3.3. Kopējā atpūtas telpa
3.4. Viesa istaba
3.4.1. Vispārējās prasības un
principi
- Drošības apsvērumi
- Izturīgums
- Higiēna un tīrība
- Gulēšanas komforts
- Daudzfunkcionalitāte
- Saprātīga cena
- Estētika
3.4.2. Mēbeles un aprīkojums standarta
istabā
3.4.3. Istabas ģimenēm ar bērniem
3.4.4. Mazāk izplatītie viesa
telpas izkārtojumi
- Forma
- Materiāli
3.5. Sanitārais mezgls
Jautājumi par 3. nodaļu: Lauku
naktsmītnes telpas un aprīkojums
4. nodaļa: Klientu apkalpošana
Ievads
4.1. Rezervācijas veikšana un
korespondence
4.1.1. Pirmais kontakts
4.1.2. Rezervācijas un apmaksa
- Apmaksa un rezervāciju veidi
- E-rēķini
4.1.3. Neformālā korespondence
4.2. Reģistratūra, ierašanās un
izrakstīšanās
4.2.1. Administrators
4.2.2. Ierašanās
4.2.3. Informācijas sniegšana
4.2.4. Izrakstīšanās un atgriezeniskā
saite
4.3. Saskarsme ar viesiem, pakalpojums
un uzmanība
4.3.1. Efektivitāte un attieksme
4.3.2. Māksla būt labam saimniekam
- Problēmu risināšana
- Kā tikt galā ar aizkaitinātiem
viesiem
4.3.3. Apkalpošana ar smaidu ēdamajā
zonā
- Pazaudētās un atrastās mantas
- Viesu atgriezeniskā saite uzturēšanās
laikā
4.4. Iekšējās kārtības noteikumi
un konfliktu novēršana
Jautājumi par 4. nodaļu: Izturēšanās
pret klientu
5. nodaļa: Papildus telpas un
sniegtie pakalpojumi
Ievads
5.1. Automašīnu stāvvieta
5.2. Seifi
5.3. Veļas mazgāšana
5.4. Sauna un peldbaseins
5.4.1. Sauna
5.4.2. Peldbaseins
- Drošība un higiēna peldbaseinā
5.4.3. Vienkāršas idejas
5.4.4. Gaisa kondicionieri
5.4.5. Aktivitātes ar pamataprīkojumu
5.6. Apmācību / tikšanās telpas
5.6.1. Priekšnoteikumi
5.6.2. Telpas un pakalpojumi
5.7. Pakalpojumi īpašām mērķa
grupām
5.7.1. Cilvēki ar īpašām vajadzībām
5.7.2. Bērnu pieskatīšana
5.7.3. Bērnu Klubs
5.7.4. Mājdzīvnieki
Jautājumi par 5. nodaļu: Papildus
telpas un sniegtie pakalpojumi
6. nodaļa: Telpu uzkopšana un
uzturēšana, sanitārie noteikumi
Ievads
6.1. Telpu uzkopšana un uzturēšana
6.1.1. Ieplānota tīrīšana un klientu
iespaids
6.1.2. Viesu istaba
- Izkārtojums un materiāli
- Standarta istabas uzkopšana
un uzturēšana
- Īpašu viesu telpu uzkopšana
un uzturēšana
6.1.3. Vannas istaba un WC
6.2. Tīrāmie līdzekļi
6.3. Legioneloze
6.4. Salmoneloze
Ko darīt, ja Jums ir aizdomas,
ka esat inficējies ar salmonelozi?
Jautājumi par 6. nodaļu: Telpu
uzkopšana un uzturēšana, sanitārie noteikumi
7. nodaļa: Nelaimes gadījumu novēršana
un pirmā palīdzība
Ievads
7.1. Ugunsdrošības pasākumi
7.1.1. Pasākumi uguns ārkārtas
situāciju novēršanai un atklāšanai
7.1.2. Evakuācijas plāns un rīcības
viesiem
7.1.3. Rīcības uguns ārkārtas
situācijās personālam
7.2. Drošības pasākumi
7.3. Viesu drošības pasākumi
7.4. Tipiskākie nelaimes gadījumi
un pirmā palīdzība
7.4.1. Informācija ārkārtas situācijās
un pirmās palīdzības komplekts
7.4.2. Uguns traumas – apdegumi
un šoks
7.4.3. Negadījumi ar ķimikālijām
– apdegumi un saindēšanās
7.4.4. Citas sadzīves traumas
– elektriskais šoks, ausu / acu / deguna traumas, ģībšana
7.4.5. Ar pārtiku saistīti negadījumi
– saindēšanās un aizrīšanās
Jautājumi par 7. nodaļu: Nelaimes
gadījumu novēršana un pirmā palīdzība
8. nodaļa: Videi draudzīga naktsmītne
Ievads
8.1. Pievienotā vērtība: kādas
ir priekšrocības, ja esat videi draudzīgi
8.2. Veselīga vide: celtniecības
materiāli un ķimikālijas naktsmītnē
8.2.1. “Slimo ēku sindroms”
8.2.2. Ķimikāliju un celtniecības
materiālu izvēle
8.3. Resursu un izmaksu taupīšanas
pasākumi
8.3.1. Enerģijas taupīšana
- Energoefektīvas spuldzes un
racionāls apgaismojums
- Siltumizolācija
- Gaisa cirkulācija
- Energoefektīva sadzīves tehnika
- Atjaunojamās enerģijas un gāzes
izmantošana
8.3.2. Ūdens taupīšana
- Lēnas tecēšanas ierīces dušās
- Veļas mainīšana pēc pieprasījuma
- Ūdeni taupošas iekārtas
- Tualetes ar divkāršu skalošanas
sistēmu
8.3.3. Atkritumu samazināšana
- Produktu un materiālu iepirkšana
vairumā
- Atsevišķu atkritumu šķirošana
un komposts
8.3.4. Darbinieku attieksme
8.4. Citi aspekti, ja esat videi
draudzīgi
8.4.1. Vietējo produktu un resursu
izmantošana
8.4.2. Informācija viesiem par
videi draudzīgu rīcību
8.4.3. Aktivitātes dabā un vides
uzlabošanas pasākumi
8.5. Eko-marķēšana: eko-marķējums
Eiropas naktsmītnēm
Jautājumi par 8. nodaļu: Videi
draudzīga naktsmītne
9. nodaļa: Maltītes pagatavošana
un pasniegšana
Ievads
9.1. Ēdiena gatavošanas un maltītes
pasniegšanas telpas
9.1.1. Virtuve un iekārtas
9.1.2. Ēdināšanas telpa
9.2. Ēdiena kvalitāte
9.3. Apkalpošanas veids, cena,
darba laiks
9.3.1. Apkalpošanas veids
9.3.2. Darba laiks
9.3.3. Cena
9.4. Tipiskās maltītes
9.4.1. Brokastis
9.4.2. Citi maltīšu varianti
Jautājumi par 9. nodaļu: Maltītes
pagatavošana un pasniegšana
Atbildes uz 1. - 9. nodaļas jautājumiem
1. nodaļa: Tūrisms, lauku tūrisms
un naktsmītnes
2. nodaļa: Lauku naktsmītnes atvēršana
3. nodaļa: Lauku naktsmītnes telpas
un aprīkojums
4. nodaļa: Izturēšanās pret klientiem
5. nodaļa: Papildus telpas un
sniegtie pakalpojumi
6. nodaļa: Telpu uzkopšana un
uzturēšana, sanitārie noteikumi
7. nodaļa: Nelaimes gadījumu novēršana
un pirmā palīdzība
8. nodaļa: Videi draudzīga naktsmītne
9. nodaļa: Maltītes pagatavošana
un pasniegšana
![]() |
Naktsmītnes lauku un reģionālajā tūrismā | Priekšvārds |
![]() |