![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Brokastis lielākajā daļā naktsmītņu ir nozīmīga Jūsu piedāvātā pakalpojuma sastāvdaļa. Pārējie maltīšu veidi dažiem var nebūt tik saistoši, ja viņi lielāko dienas daļu pavada ārpus naktsmītnes.
Brokastīm būtu jāsaskan ar Jūsu uzņēmuma galveno tēlu: ja Jūs piedāvājat vienkāršu istabu par salīdzinoši zemu cenu, pasniegtajām brokastīm ir jābūt vienkāršām, bet barojošām. Ja Jūsu naktsmītne ir luksusa un dārga, brokastīm ir jāiztur prasīgo viesu kritiku. Tā kā lēmumu par palikšanu vai aizbraukšanu parasti pieņem no rīta, brokastis var būt izšķirošais brīdis tiem Jūsu viesiem, kuri šaubās – palikt vai braukt prom. Jums ir jāpatur prātā, ka brokastis īpašas padara to saturs un atmosfēra, nevis to daudzums.
Vienkāršs likums – brokastīm ir jābūt svaigām. Lielākajai viesu daļai svaigas dabiskas kafijas aromāts un tikko izceptas maizes / tosta smarža ir neatņemamas brokastu sastāvdaļas. Jūs variet izmantot iepriekš izceptas maizītes, kuras Jums tikai ir jāieliek krāsnī uz aptuveni 8 minūtēm – un neatvairāmais svaigas maizes aromāts jau virmo gaisā. To priekšrocības ir arī tās, ka Jūs variet turēt krājumos dažādus maizīšu veidus ievērojamu laika periodu. Kad gatavojiet svaigas un pievilcīgas brokastis, atcerieties par laiku. Par Jūsu garšīgajām, uz vietas gatavotajām mājas brokastīm klienti nebūs īpaši sajūsmināti, ja viņiem tās būs jāgaida stundu. Nepiedāvājiet īpašas lietas, ja neesat pārliecināts, ka tās var pagatavot ierobežotā laikā (piemēram, < 15 min.).
Pastāv plašs klāsts ar dažādiem brokastu veidiem, kurus Jūs variet piedāvāt savā naktsmītnē. Eiropā viszināmākās ir “kontinentālās brokastis” un “angļu brokastis”.
Kontinentālās brokastis ir vienkāršas brokastis, kas sastāv no kafijas un kruasāna (maizītes), tosta ar marmelādi (ievārījumu) un sviestu, un kas ir izplatītas lielākajā daļā Vidusjūras reģiona valstīs. Francijā tā ir kafija ar pienu, ko parasti pasniedz īpašā lielā brokastu krūzē, (šokolādes) kruasāns un tosts / maizīte ar sviestu. Itālijā parasti pasniedz kapučīno vai ļoti stipru kafiju kopā ar apgrauzdētu maizes šķēli un marmelādi. Citi rīta dzēriena varianti var būt tēja, karstā šokolāde, sula. Dažādībai tostu vietā ir iespējams pasniegt saldās pankūkas ar ievārījumu vai saldu sīrupu.
Angļu brokastis ir kārtīgs brokastu ēdiens, kurā ietilpst vairākas sastāvdaļas. Tradicionāli pirmo pasniedz greipfrūtu (sulu), kam seko sausās brokastis vai musli ar jogurtu (vai pienu). Pamatēdienā ir olas ar bekonu, ko pasniedz kopā ar tomātu un karstām desiņām, vai apceptām pupiņām tomātu mērcē. Olas var būt pagatavotas dažādos veidos – ceptas, olu kultenī vai vārītas bez čaumalas. Maltītes beigās tiek pasniegtas apaļmaizītes vai tosti ar ievārījumu vai medu. Maltītes laikā ir pieejama tēja un dabīgā kafija. Īpašos gadījumos angļu brokastu olas var tikt papildinātas ar grillētiem produktiem, tai skaitā jēra karbonādēm, desiņām, aknām, tomāta pusītēm.
Gaumes atšķiras – itāļu tūristam var vajadzēt tikai viņa stipro kafiju un neko citu, kamēr brits no rīta vēlēsies kārtīgu maltīti. Ir grūtu izdarīt izvēli, taču Jums ir jāskatās no praktiskās puses – kas ir Jūsu lielākā klientu daļa, kādas aktivitātes tie parasti veic, cik kalorijām bagātām ir jābūt viņu brokastīm. Viens no labākajiem risinājumiem ir piedāvāt pilnas brokastis bufetes veidā: augļu sulu vai svaigus augļus, sausās brokastis ar pienu vai jogurtu, siltas olas un bekonu, pašceptu maizi, tostus, sviestu, pašgatavotu ievārījumu, dabīgo kafiju vai melno / augļu / zaļo tēju.
Ļoti iespējams, ka Jūsu viesu vidū var būt arī kāds veģetārietis, tāpēc Jums ir jāparūpējas par brokastu variantiem, kas viņiem būtu piemēroti. Tā sauktajās vegānu brokastīs var būt, piemēram, apelsīnu sula, silti briedināti daudzgraudu musli vai putra ar augļiem (piemēram, ar kanēli, riekstiem, šķēlēs sagrieztu ābolu), tosti ar mazkaloriju margarīnu un ievārījumu un piens (vājpiena govs piens vai nesaldināts sojas piens)/ tēja / kafija, vai arī brokastis var sastāvēt no svaigiem / konservētiem augļiem, olu kulteņa, brokastu maizītes ar mazkaloriju jogurtu un piens / tēja / kafija.
Pastāv vēl viens brokastu veids – iespējams, visvienkāršākās, bet vispievilcīgākās – Jūsu tradicionālās reģionālās brokastis. Šādas brokastis ir īpašas un viesi parasti tās augstu novērtē, jo tās sniedz ieskatu vietējos ēšanas paradumos, tādējādi tūristi iepazīst tā reģiona paražas, kuru viņi ir atbraukuši apskatīt. Bulgārijā, piemēram, svešzemju viesiem brokastīs tiek pasniegta turku kafija vai tēja, sezama maize / tosti ar sviestu, tomāti, vārītas olas, olīvas, baltais kazas siers, medus un, pats svarīgākais, jogurts. Šādas brokastis ir garšīgas, veselīgas un var tikt atraktīvi pasniegtas. Tās, neapšaubāmi, ir arī kārtīgas brokastis tūristiem, kuri gatavojas pavadīt dienu dažādās aktivitātēs svaigā gaisā.
Vienmēr paturiet prātā savu mērķa grupu. Ja liekākā daļa no Jūsu klientiem ir tūristi no austrumiem, Jūs viņiem variet piedāvāt kaut ko, kas vairāk atbilst viņu garšai un gaumei – japāņu brokastis (rīsi, jūraszāles, dārzeņi) vai ķīniešu brokastis, ar kuru specifiku tad jāiepazīstas īpaši, jo šādu maltīšu sastāvdaļas lielveikalos kļūst aizvien pieejamākas.
Kopumā ņemot, ir ieteicams sākt ar vienu brokastu variantu. Ar laiku Jūs iegūsiet pieredzi un kļūs skaidrs, kādus ēdienus ir vērts pievienot un kuri varbūt būtu jāizņem no ēdienkartes.
![]() |
9.4. Tipiskās maltītes | 9.4.2. Citi maltīšu varianti |
![]() |