Previous Main Table of Content Print PDF Next
Atbildes uz 1. - 9. nodaļas jautājumiem

6. nodaļa: Telpu uzkopšana un uzturēšana, sanitārie noteikumi

  1. Vannas istaba / WC, virtuve, ieeja un reģistratūra/vestibils.
  2. Dizains: jāizvairās no nevajadzīgiem izciļņiem, detaļām, nišām, paklājiem, daudz auduma un neaizsniedzamām vietām, kur var uzkrāties putekļi. Materiāli: dodiet priekšroku izturīgiem, neplīstošiem, ilgdzīvojošiem, mazgājamiem materiāliem praktiskās krāsās.
  3. a) katru dienu; b) katru dienu; gadījumā, ja telpas ir koplietošanā uz vairākiem numuriem, kosmētisko uzkopšanu ir ieteicams veikt vēl biežāk; c) pēc nepieciešamības un naktsmītnes politikas – to var darīt 1-2 reizes nedēļā / katru dienu / pēc viesa pieprasījuma. Pēdējā gadījumā Jūsu naktsmītnes politika, ka gultas veļa tiek mainīta pēc viesa pieprasījuma, viesim ir jādara zināma viņa ierašanās brīdī.
  4. Atstājiet dažas “pēdas”: skaisti sakārtots gultas pārklājs guļamistabā, trīsstūrī ielocīts tualetes papīra gals WC, skaisti salocīts dvielis vannas istabā, puķes uz galdiem ēdamajā zonā, u.c. Padomājiet vēl par citiem paņēmieniem! Piemēram, uzkopšanas grafika novietošana ar darbinieku parakstiem administrācijā un virtuves telpās; uzraksta “dezinficēts” novietošana vannas istabā pirms jauna viesa ierašanās.
  5. Jūs variet izveidot sarakstu, balstoties uz apakšnodaļām 6.1.2 Viesa istaba un 6.1.3 Vannas istaba un WC, taču Jums būs jāpievieno specifiskas aktivitātes un jāveic plānošana Jūsu konkrētajam gadījumam.
  6. Regulāra viesu istabu uzkopšana: gultas veļas un vannas veļas (dvieļu) maiņa, gultas uzklāšana, grīdas segumu un audumu izsūkšana ar putekļu sūcēju, mēbeļu notīrīšana no putekļiem, spoguļu noslaucīšana, atkritumu grozu un pelnu trauku iztīrīšana, grīdas mazgāšana, istabas izvēdināšana, retāk – logu mazgāšana. Vannas istabas / WC uzkopšana: grīdas tīrīšana, tualetes poda, dušas, vannas un izlietnes balināšana un dezinficēšana, atkritumu groza iztīrīšana, tualetes papīra, ziepju un gaisa atsvaidzinātāju krājumu papildināšana, retāk – sienu tīrīšana.
  7. Individuāli katrā valstī.
  8. Galvenie ķimikāliju lietošanas un uzglabāšanas principi ir sekojoši: izvēlēties veselībai drošākās ķimikālijas, tīrītāju lietošana noteiktās devās, uzglabāšana drošā un nepiederošām personām neaizsniedzamā vietā, regulāras mini-pārbaudes sūcēm un derīguma termiņiem, krājumā esošo ķimikāliju uzskaite un informācija par pretindēm.
  9. Legionelozes slimības simptomi: drudzis (temperatūra virs 39ºC), vājums, nogurums, apetītes zudums, klepus, bieži vien vēdera traucējumi, caureja, galvassāpes, elpošanas grūtības, muskuļu sāpes. Galveni legionella baktērijas vairošanās iemesli ir ūdens apgādes sistēmas slikta konstrukcija un uzturēšana, kas noved pie ūdens sastāvēšanās un nogulšņu veidošanās pie nosacījuma, ka ūdens temperatūra ir robežās no +20ºC līdz +50ºC.
  10. Pasākumi, kā aizkavēt legionella baktēriju vairošanos: regulāra izlietnes krānu un dušu galviņu attīrīšana no nogulsnēm, drenāža / nosusināšana reizi ceturksnī, atbrīvošanās no nogulsnēm un karstā ūdens tvertņu tīrīšana, aukstā ūdens tvertņu tīrīšana un dezinfekcija reizi gadā, izvairīšanās no “mirušajiem atzariem” un ūdens sastāvēšanās sistēmā.
  11. Salmonella ir bīstamas baktērijas, kas izraisa zarnu vai vispārējo saslimšanu, ja uzturā tiek lietots ēdiens, kas ir inficēts ar baktērijām un kuru ko var atrast putnu, zīdītāju un rāpuļu zarnās.
  12. Vienmēr mazgāt rokas ar karstu ūdeni un ziepēm pēc tualetes apmeklējuma; kārtīgi izcept / izvārīt mājputnu gaļu, liellopa gaļu un olas; mazgāt rokas, griežamos dēlīšus, traukus, galda piederumus un katlu vākus ar karstu ūdeni un ziepēm pirms un pēc darbošanās ar ēdienu un, kad pārejat no viena ēdiena pie otra; nekavējoties mazgāt rokas pēc saskarsmes ar dzīvnieku fekālijām; gaļas griešanai izmantojiet plastmasas griežamos dēlīšus; izvairīties no dažāda veida pārtikas savstarpējās inficēšanas; nelietot ēdienus / produktus, kas satur jēlas olas vai nepasterizētu pienu; nelietot līdz galam nepagatavotus ēdienus; neiesaistīt; ēdienu gatavošanā ar salmonelozi, inficētus darbiniekus.
Previous 5. nodaļa: Papildus telpas un sniegtie pakalpojumi           7. nodaļa: Nelaimes gadījumu novēršana un pirmā palīdzība Next