- Vannas istaba / WC, virtuve, ieeja un reģistratūra/vestibils.
- Dizains: jāizvairās no nevajadzīgiem izciļņiem, detaļām, nišām, paklājiem, daudz
auduma un neaizsniedzamām vietām, kur var uzkrāties putekļi. Materiāli: dodiet priekšroku
izturīgiem, neplīstošiem, ilgdzīvojošiem, mazgājamiem materiāliem praktiskās krāsās.
- a) katru dienu; b) katru dienu; gadījumā, ja telpas ir koplietošanā uz vairākiem
numuriem, kosmētisko uzkopšanu ir ieteicams veikt vēl biežāk; c) pēc nepieciešamības
un naktsmītnes politikas – to var darīt 1-2 reizes nedēļā / katru dienu / pēc viesa
pieprasījuma. Pēdējā gadījumā Jūsu naktsmītnes politika, ka gultas veļa tiek mainīta
pēc viesa pieprasījuma, viesim ir jādara zināma viņa ierašanās brīdī.
- Atstājiet dažas “pēdas”: skaisti sakārtots gultas pārklājs guļamistabā, trīsstūrī
ielocīts tualetes papīra gals WC, skaisti salocīts dvielis vannas istabā, puķes
uz galdiem ēdamajā zonā, u.c. Padomājiet vēl par citiem paņēmieniem! Piemēram, uzkopšanas
grafika novietošana ar darbinieku parakstiem administrācijā un virtuves telpās;
uzraksta “dezinficēts” novietošana vannas istabā pirms jauna viesa ierašanās.
- Jūs variet izveidot sarakstu, balstoties uz apakšnodaļām 6.1.2 Viesa istaba un 6.1.3
Vannas istaba un WC, taču Jums būs jāpievieno specifiskas aktivitātes un jāveic
plānošana Jūsu konkrētajam gadījumam.
- Regulāra viesu istabu uzkopšana: gultas veļas un vannas veļas (dvieļu) maiņa, gultas
uzklāšana, grīdas segumu un audumu izsūkšana ar putekļu sūcēju, mēbeļu notīrīšana
no putekļiem, spoguļu noslaucīšana, atkritumu grozu un pelnu trauku iztīrīšana,
grīdas mazgāšana, istabas izvēdināšana, retāk – logu mazgāšana. Vannas istabas /
WC uzkopšana: grīdas tīrīšana, tualetes poda, dušas, vannas un izlietnes balināšana
un dezinficēšana, atkritumu groza iztīrīšana, tualetes papīra, ziepju un gaisa atsvaidzinātāju
krājumu papildināšana, retāk – sienu tīrīšana.
- Individuāli katrā valstī.
- Galvenie ķimikāliju lietošanas un uzglabāšanas principi ir sekojoši: izvēlēties
veselībai drošākās ķimikālijas, tīrītāju lietošana noteiktās devās, uzglabāšana
drošā un nepiederošām personām neaizsniedzamā vietā, regulāras mini-pārbaudes sūcēm
un derīguma termiņiem, krājumā esošo ķimikāliju uzskaite un informācija par pretindēm.
- Legionelozes slimības simptomi: drudzis (temperatūra virs 39ºC), vājums, nogurums,
apetītes zudums, klepus, bieži vien vēdera traucējumi, caureja, galvassāpes, elpošanas
grūtības, muskuļu sāpes. Galveni legionella baktērijas vairošanās iemesli ir ūdens
apgādes sistēmas slikta konstrukcija un uzturēšana, kas noved pie ūdens sastāvēšanās
un nogulšņu veidošanās pie nosacījuma, ka ūdens temperatūra ir robežās no +20ºC
līdz +50ºC.
- Pasākumi, kā aizkavēt legionella baktēriju vairošanos: regulāra izlietnes krānu
un dušu galviņu attīrīšana no nogulsnēm, drenāža / nosusināšana reizi ceturksnī,
atbrīvošanās no nogulsnēm un karstā ūdens tvertņu tīrīšana, aukstā ūdens tvertņu
tīrīšana un dezinfekcija reizi gadā, izvairīšanās no “mirušajiem atzariem” un ūdens
sastāvēšanās sistēmā.
- Salmonella ir bīstamas baktērijas, kas izraisa zarnu vai vispārējo saslimšanu, ja
uzturā tiek lietots ēdiens, kas ir inficēts ar baktērijām un kuru ko var atrast
putnu, zīdītāju un rāpuļu zarnās.
- Vienmēr mazgāt rokas ar karstu ūdeni un ziepēm pēc tualetes apmeklējuma; kārtīgi
izcept / izvārīt mājputnu gaļu, liellopa gaļu un olas; mazgāt rokas, griežamos dēlīšus,
traukus, galda piederumus un katlu vākus ar karstu ūdeni un ziepēm pirms un pēc
darbošanās ar ēdienu un, kad pārejat no viena ēdiena pie otra; nekavējoties mazgāt
rokas pēc saskarsmes ar dzīvnieku fekālijām; gaļas griešanai izmantojiet plastmasas
griežamos dēlīšus; izvairīties no dažāda veida pārtikas savstarpējās inficēšanas;
nelietot ēdienus / produktus, kas satur jēlas olas vai nepasterizētu pienu; nelietot
līdz galam nepagatavotus ēdienus; neiesaistīt; ēdienu gatavošanā ar salmonelozi,
inficētus darbiniekus.
|