Previous Main Table of Content Print PDF Next
6. nodaļa: Telpu uzkopšana un uzturēšana, sanitārie noteikumi

6.4. Salmoneloze

Salmonella baktērijas ir bīstamas, jo tās izraisa zarnu vai vispārējo saslimšanu, ja uzturā tiek lietots ēdiens, kas ir inficēts ar baktērijām. Saslimšana ar salmonelozi var būt īpaši liela problēma vasarā. Cilvēki var inficēties ar dažādiem salmonelozes paveidiem, kas izraisa akūtas caurejas slimību.

Kas ir Salmonella?

Salmonella ir baktērija, ko var atrast putnu, zīdītāju un rāpuļu zarnās.

Salmonelozes infekcijas simptomi:

  • - Drudzis
  • - Caureja
  • - Vēdera krampji
  • - Galvassāpes

Simptomi parādās 12 līdz 72 stundas pēc tam, kad cilvēks ir inficējies ar salmonelozi, un parasti ilgst 4 līdz 7 dienas.

Slimības avots:

Neapstrādāta pārtika, kas ir inficēta ar baktērijām, piemēram, nemazgāti augļi un dārzeņi, jēla gaļa, mājputnu gaļa, olas un zivs.

Cilvēks var inficēties, ja apēd jebkādu pārtiku, kas ir atradusies antisanitāros apstākļos. Inficētā pārtika visbiežāk ir dzīvnieku valsts produkti, piemēram, gaļa, mājputnu gaļa un piena produkti. Arī augļi, dārzeņi un citu produkti var saturēt salmonellu. Cilvēks var inficēties, ja viņš kārtīgi nenomazgā savas rokas pēc tam, kad tās ir nonākušas kontaktā ar cilvēku vai dzīvnieku fekālijām. Tādi rāpuļi kā bruņurupuči un čūskas ir īpaši Salmonellas pārnēsātāji. Ir svarīgi, lai cilvēks nomazgā savas rokas uzreiz pēc tam, kad tas ir turējis rokās vai saskāries ar rāpuļiem vai putniem, vai arī pēc uzturēšanās to vidē. Salmonella ir atrodama arī citu dzīvnieku fekālijās.

Lielākajai daļai cilvēku simptomi pazūd pēc 4-7 dienām. Ļoti svarīgi ir dzert daudz šķidruma, lai izvairītos no caurejas izraisītās atūdeņošanās. Cilvēkus ar nopietnu caureju var nākties hospitalizēt. Dažos gadījumos salmonella var izplatīties no zarnām uz asinsriti un sasniegt citas ķermeņa daļas. Šī komplikācija var izraisīt nāvi, ja vien cilvēku laicīgi neārstē ar antibiotikām. Lai arī lielākajai daļai cilvēku nav nepieciešama īpaša ārstēšana, salmonelozes infekcija var būt bīstama zīdaiņiem, vecāka gadagājuma cilvēkiem un cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu.

Kā izvairīties no salmonelozes?

  • Vienmēr nomazgājiet rokas ar karstu ūdeni un ziepēm pēc tualetes apmeklējuma.
  • Kārtīgi izcepiet / izvāriet mājputnu gaļu, liellopa gaļu un olas.
  • Nomazgājiet rokas, griežamos dēlīšus, traukus, galda piederumus un katlu vākus ar karstu ūdeni un ziepēm pirms un pēc darbošanās ar ēdienu un, kad pārejat no viena ēdiena pie otra, piemēram, no gaļas pie dārzeņiem.
  • Nekavējoties nomazgājiet rokas pēc saskarsmes ar dzīvnieku fekālijām. Rāpuļi un čūskas var būt salmonellas pārnēsātāji, tāpēc ir svarīgi nomazgāt rokas pēc saskarsmes ar tiem vai to apkārtējo vidi.
  • Gaļas griešanai izmantojiet plastmasas griežamos dēlīšus. Risks inficēt Jūsu pārtiku ir lielāks, ja izmantojat koka griežamos dēlīšus, jo tajos paliek nogulsnes pat pēc rūpīgas mazgāšanas. Kokā rodas daudz plaisu, kur salmonella un citas baktērijas var vairoties.
  • Izvairieties no dažāda veida pārtikas savstarpējās inficēšanas. Turiet jēlu gaļu atsevišķi no gatavās produkcijas, pagatavotiem ēdieniem un ēdieniem, kas ir gatavi lietošanai.
  • Neēdiet un nedzeriet ēdienus / produktus, kas satur jēlas olas vai nepasterizētu pienu.
  • Ja Jums pasniedz gaļu, mājputnu gaļu vai olas, kas nav līdz galam pagatavotas (izceptas, izvārītas), nekautrējieties nosūtīt ēdienu atpakaļ uz virtuvi, lai to kārtīgi pagatavotu.
  • Cilvēkiem, kuri ir inficējušies ar salmonelozi, nevajadzētu gatavot ēst vai liet ūdeni citiem, līdz viņu caureja nav mitējusies.
Previous 6.3. Legioneloze           Ko darīt, ja Jums ir aizdomas, ka esat inficējies ar salmonelozi? Next