Previous Main Table of Content Print PDF Next
6. nodaļa: Telpu uzkopšana un uzturēšana, sanitārie noteikumi

6.3. Legioneloze

Veselības / sanitāro normu neievērošana, slikti izstrādāta sistēma un nespēja nodrošināt pienācīgu tīrīšanu var sabojāt ne tikai klientu iespaidus par Jūsu naktsmītni, bet arī kaitēt viņu veselībai. Nehigiēniskos apstākļos pastāv risks par dažu nopietnu slimību, piemēram, legionelozes jeb “leģionāru slimības”, parādīšanos.

Kas ir legioneloze?

Legioneloze slimība ir plaušu infekcija, ko izraisa baktērija Legionella pneumophila. Saslimšanas gadījumi ar šo slimību notiek visā pasaulē sliktas ūdens apgādes sistēmas plānojuma un uzturēšanas dēļ.

Legionelozes simptomi:

Simptomi parādās 2-10 dienas pēc saskarsmes ar baktēriju. Sākuma stadijā simptomi nav specifiski un var sastāvēt no drudža (>39°C), vājuma, noguruma, apetītes zuduma, klepus, vēdera traucējumiem, nelabuma, caurejas, galvassāpēm, muskuļu sāpēm, grūtībām elpot. Ja slimību konstatē sākuma stadijā un ārstē ar antibiotikām, rezultāts parasti ir labs, lai arī pilnīga atveseļošanās var ilgt pat veselu gadu. Ja cilvēka imūnsistēma ir novājināta hronisku plaušu slimību, smēķēšanas, transplantāta vai terapijas novilcināšanas dēļ, var sekot komplikācijas un nāve.

Slimības avots:

Galvenais avots ir ūdens apgādes sistēma. Legionella baktērijas kolonizē ūdens uzglabāšanas tvertnes, karstā ūdens sildītājus, caurules, filtrus un iztekas, tai skaitā krānus un dušu galviņas. Nogulšņu uzkrāšanās, sastāvējies ūdens un temperatūra starp +20 - +50°C veicina baktēriju vairošanos. Sistēmas, kas netiek regulāri tīrītas, un saules siltuma lietošana var radīt labvēlīgus apstākļus.

Attālākos reģionos problēma ir slimības laicīga diagnosticēšana, jo daudzās slimnīcās nav pieejams nepieciešamais aprīkojums īpašiem laboratorijas testiem.

Lai izvairītos no lengionella baktēriju attīstības, naktsmītņu īpašnieki , kam ir sava ūdens apgādes sistēma, var veikt virkni dažādu pasākumu. Tos var viegli īstenot un tie sastāv no pienācīgiem uzturēšanas darbiem.

Kā novērst lbaktēriju attīstību:

  • Regulāri jāattīra krānu / dušu galviņu sietiņi no nogulsnēm.
  • Karstā ūdens uzglabāšanas tvertnes un boileri ir jāaprīko ar noplūdes vārstu, kas atrodas zemākajā punktā, lai viegli varētu atbrīvoties no nogulsnēm, kas uzkrājas tvertnes apakšā. Katru ceturksni ir jāveic nosusināšana un tīrīšana.
  • Visas aukstā ūdens uzglabāšanas tvertnes ir jātīra un jādezinficē reizi gadā.
  • Ja kāda daļa no karstā ūdens sistēmas nav tikusi lietota nedēļu vai ilgāk, temperatūru ūdens sistēmā ir jāpaaugstina līdz +60°C profilaktiskos nolūkos, pirms to pazemina atpakaļ līdz lietošanas temperatūrai.
  • Ūdens apgādes sistēmai ir jābūt izveidotai tā, lai būtu pēc iespējams mazāk “mirušo atzaru” (atzari ūdens apgādes sistēmā, kurus reti lieto), jo legionella var sākt vairoties šajos atzaros.

Ja gadījumā baktērija tiek atklāta ūdens apgādes sistēmā, ir jāveic aktīvi pasākumi visā sistēmā – dezinficēšana ar hloru, tūlītējas sildīšanas sistēmas uzstādīšana, atkārtota temperatūras paaugstināšana līdz +70°C un visu krānu un dušu galviņu atvēršana uz 30 min, u.c.

Mūsdienās dauzi lielie tūrisma operatori, kas sadarbojas ar neatkarīgajām naktsmītnēm lauku reģionos, pieprasa pamata profilaktisko pasākumu īstenošanu. Arī Eiropas Savienības līmenī vadlīnijas, kā kontrolēt un novērst ar ceļošanu saistīto legionella baktēriju izraisīto slimību, ir pieņemtas kā oficiāls dokuments. Saskaņā ar noteikto kārtību atbildīgā iestāde valstī steidzami apmeklē un pārbauda naktsmītni, kurā ir konstatēti divi vai vairāk saslimšanas gadījumi ar legionelozi pēdējo divu gadu laikā. Tajā pat laikā naktsmītnei ir jāīsteno tūlītēji pasākumi. Dažās valstīs tie var būt subsidēti. Ja naktsmītne neveic attiecīgos pasākumus vai tie ir neatbilstoši prasībām, vai arī atbildīgā iestāde valstī sniedz ziņas par nepilnīgu izmeklēšanu 2 nedēļu laikā, kamēr naktsmītne paliek atvērta, ES Komiteja izmanto metodi “nosaukt un nokaunināt”, publiskojot naktsmītnes nosaukumu un tādējādi norādot uz draudiem tūristu veselībai.

Previous 6.2. Tīrāmie līdzekļi           6.4. Salmoneloze Next