![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pirmkārt, ir nozīmīgi atturēt tūristus no apkārtnes piesārņošanas ap Jūsu naktsmītni, lai visapkārt nebūtu atkritumu kalni. Lai to nodrošinātu, pietiek ar atkritumu tvertņu uzstādīšanu nepieciešamā daudzumā un apkārtējā vide paliks pievilcīga.
Dažās ES valstīs atsevišķu atkritumu šķirošana ir kļuvusi par tradīciju. Atkritumu savākšana dažādas krāsas konteineros ļauj tos otrreiz pārstrādāt. Parasti atkritumi ir sadalīti sekojošās kategorijās: stikls – caurspīdīgas, zaļas un brūnas pudeles un burkas; metāls – pārtikas, kafijas, eļļas konservu kārbas, krāsu un aerosolu bundžas, pudeļu vāki un ievārījuma burku vāki; alumīnijs – cepšanas folija, bezalkoholisko dzērienu un alus bundžas, plastmasa – pudeles; bīstamie atkritumi – pārpalikumi no biroja (tonera kasetnes, saldēšanas iekārtas, farmācijas atkritumi un baterijas).
Atsevišķi savāktos organiskos atkritumus var izmantot kompostam. Visas paliekas no dārza un virtuves, tai skaitā augļu un dārzeņu mizas un izgriezumi, kafijas biezumi, maizes pārpalikumi, tējas lapas un paciņas, dārzeņu cepamā eļļa, olu čaumalas, u.c. der šim mērķim un vēlāk kompostu var izmantot, lai mēslotu Jūsu dārzu bez papildus samaksas. Bez tam, pilnībā atbrīvošanās no organiskajiem atkritumiem miskastēs ļaus Jums retāk izvest atkritumus, jo tur nekas nepūs.
PIEMĒRS: Derwentwater viesnīcā Kambrijā, Lielbritānijā vairumā pirkšanas politikas ieviešana palīdzēja samazināt izdevumus un paaugstināt klientu apmierinātību. Gadā 1,300 eiro tika ietaupīti, aizvietojot individuālās ziepītes un šampūna pudelītes ar uzpildāmiem dozatoriem. Pirkšana vairumā ļāva iepirkt jaunus, labākas kvalitātes un daudz dārgākus tualetes piederumu produktus, nepaaugstinot izmaksas, jo pirkšana vairumā nozīmē dozatoru uzpildīšanu, nevis to aizstāšanu katru reizi ar jaunu. Izvēlētie produkti nāca par labu arī viesnīcas tēlam – klienti bija patīkami pārsteigti, ieraugot Body Shopproduktus, nevis parastos viesnīcās piedāvātos iepakojumus, kuri tiek uzskatīti par lētiem un zemas kvalitātes. Turklāt ievērojami kritās zādzību skaits, jo viesi vairs neņēma līdzi papildus iepakojumus, lielākoties dēļ to izmēra (1 l), kamēr agrāko mazo iepakojumu līdzņemšana tika uzskatīta par pašsaprotamu lietu. |
PIEMĒRS: Royal Castle Hotel Darthmouth, Lielbritānijā savus organiskos atkritumus izmanto komposta veidošanā un piedāvā to saviem darbiniekiem, kuriem ir dārzi. Darbinieki, savukārt, ir mudināti audzēt svaigus augus, ko viesnīca no viņiem iepērk. Šie pasākumi kopumā ņemot ir palīdzējuši viesnīcai samazināt atkritumu konteineru daudzumu no 3 uz 1, tādējādi katru nedēļu ietaupot £7,80. |
![]() |
Produktu un materiālu iepirkšana vairumā | 8.3.4. Darbinieku attieksme |
![]() |