Previous Main Table of Content Print PDF Next
Atbildes uz 1. - 9. nodaļas jautājumiem

8. nodaļa: Videi draudzīga naktsmītne

  1. Videi draudzīgas naktsmītnes priekšrocības: iespējas piesaistīt jaunu tūristu segmentu (eko-tūristus) papildus jau esošajiem tūristiem, apkārtnes kvalitātes un pievilcības saglabāšana viesu acīs, viesu veselības un komforta palielināšana ar vides aizsardzības pasākumu palīdzību, naktsmītnes ekspluatācijas izdevumu samazināšana.
  2. Īpašu uzmanību ir jāpievērš krāsu izvēlei, galvenajiem celtniecības materiāliem, siltumizolācijai, mēbelēm, tīrāmajiem līdzekļiem. Vispirms Jums ir jāprasa papildus informācija par nepieciešamo materiālu sastāvu un apstrādi, kā arī to ietekmi uz veselību, un tikai tad Jūs variet izdarīt izvēli (priekšroka būtu jādod organiskajiem ķīmiskajiem produktiem un tādiem, kuriem ir eko-marķējums).
  3. Bio-klimatiska arhitektūra, energo-efektīvas spuldzes, durvju / logu / sienu / jumta / grīdu / griestu siltumizolācija, temperatūras un apkures intensitātes kontrole (termostati noregulēti uz +19ºC, individuāla siltuma regulācijas sistēma, manuāla apkures regulēšana dienā / naktī / ēkas saulainajā daļā), sadzīves tehnika ar zemu enerģijas patēriņu un tās pareiza novietošana, gāzes izmantošana ēdienu pagatavošanai un ūdens uzsildīšanai vannas istabās, u.c.
  4. Individuāli katram gadījumam.
  5. Pareizi sakārtoti smaga auduma aizkari, kas pakārti aiz logu aizkaru stieņa pārsega (tas ir vislētākā, taču vismazāk efektīvā metode no visām trim), siltumizolējoši iekšējie vai ārējie paneļi / logu slēģi, žalūzijas (tos ir viegli uzstādīt, taču grūti ir pārliecināt viesus tos izmantot), dubultais stiklojums (ieteicamais variants – visdārgākā, taču arī visefektīvākā metode).
  6. Lēnas tecēšanas ierīces uz krāniem un dušām, ūdeni taupoša sadzīves tehnika (veļas mazgājamā mašīna, trauku mazgājamā mašīna), viesu veļas mainīšana pēc viesu pieprasījuma, tualetes ar divkāršu skalošanas sistēmu.
  7. Ēdienu, tīrāmo līdzekļu, tualetes un kosmētikas piederumu iepirkšana vairumā, izvairīšanās no vienreiz lietojamu produktu izmantošanas (piemēram, plastmasas krūzītes), atsevišķa atkritumu šķirošana, komposta izveidošana.
  8. Darbinieki, tai skaitā biroja, uzkopšanas un virtuves darbinieki, var ikdienā īstenot ļoti vienkāršus labas saimniekošanas pasākumus. Nelieli ietaupījumi katru dienu gada beigās sastāda ievērojamu summu.
  9. Veģetāriešu brokastis: apelsīnu sula, brokastu sviestmaize (1/2 ola, sojas desa, siers ar zemu tauku saturu), piens (vājpiena govs vai nesaldināts sojas piens) / kafija / tēja. Vairāk piemērus variet apskatīt apakšnodaļā 9.4.1 Brokastis. Veģetāriešu pusdienu kārba, paka: salāti ar papriku, olīveļļu un citronu, iesala maize, tuncis, rozīnes, sviests, ievārījums, (kaltēti) augļi vai augļu jogurts ar zemu tauku saturu, dzēriens. Veģetāriešu vakariņas: saulespuķu maize, cepti baklažāni, kas pārlieti ar tomātu mērci un jogurtu ar zemu tauku saturu, kartupeļu klimpas ar sojas gaļu, brokoļiem un sieru, dzērveņu kūka, dzēriens.
  10. Eko-marķējums ir spēcīgs arguments, lai piesaistītu eko-tūristus Jūsu naktsmītnei, ja tie ir Jūsu galvenā mērķa grupa. Katrs eko-marķējums sniedz Jums papildus mārketinga iespējas ar viņu pašu mārketinga sistēmas palīdzību, tai skaitā mājas lapas popularizēšanu, bukletu drukāšanu, dalību tūrisma izstādēs, u.c.
  11. Individuāli.
Previous 7. nodaļa: Nelaimes gadījumu novēršana un pirmā palīdzība           9. nodaļa: Maltītes pagatavošana un pasniegšana Next