![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Somijā izmanto dažādas lauku tūrisma uzņēmējdarbības kvalitātes novērtēšanas programmas. Trīs galvenās programmas ir šādas:
1)
MALO Nacionālā Lauku Brīvdienu Naktsmītņu Klasifikācija
![]() |
Lauku brīvdienu naktsmītņu klasifikācija valsts līmenī Somijā sākās 1993. gadā. Lauksaimniecības ministrija un Somijas Tūrisma padome kopā ar lauksaimnieku ekspertu organizāciju ProAgria ir organizējusi virkni dažādu projektu, lai aizsāktu lauku naktsmītņu uzņēmumu kvalitātes novērtēšanu .
Pastāv atšķirīga klasifikācija brīvdienu kotedžām, brīvdienu lauku saimniecībām un uzņēmumiem, kas piedāvā B&B. Klasifikācijā ir piecas kategorijas. Visām naktsmītnēm ir jāatbilst konkrētām pamatprasībām. Pati klasifikācija balstās uz tehniskām prasībām, kas katrai kategorijai atšķiras. Papildus mēbelējuma, ēku stāvokļa un apkārtējās vides novērtējumam, tiek novērtēts arī kopējais iespaids par naktsmītnes pakalpojumiem. Estētisko un funkcionālo kopējo iespaidu vērtē kopš 2008. gada.
Pamatprasības, kas attiecas uz visām naktsmītnēm
Guļamistabas Minimālā platība 7 m2 / personai, 10 m2 / divām personām. Ēkās, kas celtas pirms 1994. gada, minimālā guļamistabas platība 7 m2 / divām personām ir atļauta.
Gultas Divas atsevišķas gultas, kopā saliekamas gultas vai divvietīgā gulta. Minimālais izmērs 80 x 200 cm. Matracim jābūt apsegtam, vismaz 10 cm biezam, ar pārklāju. Jābūt tīrām, ar saskaņotiem gultas piederumiem. Papildvietas var būt gultas, kuru izmēri ir mazāki par augstāk noteikto minimālo izmēru, divstāvu gultas otrais stāvs, saliekamie dīvāni, gultas dzīvojamā istabā, gultas bēniņos un citas gultas, kuras parasti neizmanto kā normālas gultas vietas dēļ to izmēra vai citām īpašībām.
Logi un durvis Istabām ir jābūt vēdināmām. Guļam zonā ir jābūt logam. Guļam zonā esošajam logam ir jābūt ar žalūzijām vai aizkariem, kurus var aizvilkt. Vēdināšanas lūkām vai logiem ir jābūt aprīkotiem ar moskītu tīklu. Ārdurvīm ir jābūt slēdzamām.
Noliktavu telpas Visām noliktavu un uzglabāšanas telpām ir jābūt pietiekami lielām, lai kalpotu to izmantošanas mērķim. |
Kopējā iespaida novērtēšana – jauns pakalpojums tūrisma kvalitātes noteikšanai
Kopējā iespaida novērtēšanas pakalpojums ir izveidots un drīzumā tiks praktiski pielietots, lai novērtētu lauku tūrisma naktsmītņu telpas. Tas piedāvā jaunu saturu un izaicinājumus daudz visaptverošākā naktsmītņu telpu kvalitātes novērtēšanā un attīstībā. Jaunais un katram klientam individuāli pielāgotais Kopējā Iespaida Novērtēšanas Pakalpojums sastāv no divām daļām – konkrētās naktsmītnes telpu novērtējuma un naktsmītnes tuvējās apkārtnes un apkārtējās ainavas novērtējuma. Naktsmītnes telpu novērtējumā galvenais uzsvars ir likts uz interjera apdares elementiem, taču tiek apskatīti arī daži celtniecības elementi. Vērtējot tuvējo apkārtni, vērā tiek ņemta vietas pievilcība, ēkas / telpu iederēšanās konkrētajā vidē, kā arī apkārtējā pagalma pievilcība. Abos novērtējumos uzsvars tiek likts uz vizuālajiem aspektiem un funkcionalitāti.
Naktsmītņu telpu novērtēšana notiek vairākos etapos. Vispirms novērtē pirmo iespaidu, celtniecības elementus, apgaismojumu, mēbeles, interjera noformējumā izmantotos audumus, ornamentus, utt. Tālāk novērtē estētisko pievilcību un interjera funkcionālo noformējumu, jo tie ir būtiski elementi ne tikai naktsmītnes telpu kopējā novērtējumā, bet arī klientu apmierinātības uzlabošanā. Tuvējās apkārtnes novērtējums balstās uz vietas pirmo iespaidu kopumā, tās pievilcību un naktsmītnes telpu atbilstību un iederēšanos konkrētajā vidē. Sīkāk tiek apskatītas vietas dažādām aktivitātēm, augi, ēku funkcionalitāte, pagalmā esošais aprīkojums, iekārtas un sporta inventārs, kā arī to atbilstība konkrētajā vidē un ainavā. Atbilstošs un detalizēti izstrādāts vides iekārtojums, kur klienta vēlmes un vajadzības ir ņemtas vērā nenoliedzami uzlabos klientu apmierinātību.
Kopējā Iespaida Novērtēšanas Pakalpojums sekmē tālākus uzlabojumus klientu apmierinātības celšanai, kas rada nepieciešamos priekšnosacījumus uzlabotai izmantošanas proporcijai un dod iespēju elastīgai cenu veidošanai. Aizvien svarīgāka mūsdienās kļūst vietu pievilcība mājas lapās (savā vai cita pārdošanas uzņēmuma), ja uzņēmums grib sasniegt labus pārdošanas rezultātus. To visvieglāk ir panākt, ja naktsmītnes telpas ir labā stāvoklī un apkārtējā vide ir sakopta, lai klienti justos kā mājās.
Praktiski ieteikumi uzņēmējiem
Cilvēks, kurš veiks novērtējumu, uzņēmējam atstās rakstisku kopsavilkumu par pašu novērtējumu, tai skaitā informāciju par novērojumiem, vērtēšanas kritērijus un ieteicamos pasākumus situācijas uzlabošanai. Šis novērtējums papildina tehnisko klasifikāciju un sniedz pievienoto vērtību. Atsevišķos gadījumos novērtējums var ietekmēt tehniskās klasifikācijas reitingu. Uzņēmējam novērtējums ir jauns arguments, ko izmantot pārdošanā un mārketingā, kā arī komunikācijā ar klientiem.
Kopējā Iespaida Novērtēšanu naktsmītņu telpām un vietai var veikt tikai šim darbam īpaši apmācīti naktsmītņu eksperti. Šobrīd Somijā ir divdesmit šādu ekspertu. Kopējā Iespaida Novērtēšanas Pakalpojums tika izstrādāts ProAgria Lauku Atbalsta Centru Asociācijas „Vērtēšanas kritēriju un aktivitāšu aktualizēšana jaunajā gadu tūkstotī” („Luokitustoiminnan kehittäminen vastaamaan 2000-luvun tarpeita”) projekta ietvaros. Projektu finansēja Lauksaimniecības un mežsaimniecības ministrija, balstoties uz Lauku Politikas Komitejas ieteikumiem.
Avots: https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Majoitumaalla
2)
“Maakuntien Parhaat” kvalitātes zīme
Daudzas lauku naktsmītnes izmanto Lauku Atbalsta Centru Asociācijas piešķirto kvalitātes zīmi – “Unikāls/īsts somu” („Uniquely Finnish – Maakuntien Parhaat”), ko 2001. gada iedibināja Lauksaimniecības ministrija. Šo valsts kvalitātes diplomu piešķir lauku tūrisma uzņēmumiem, ēdināšanas uzņēmumiem, kā arī vietējiem amatniekiem un dizaineriem.
3)
“Laatutonni” kvalitātes programma
Šī kvalitātes programma ir izstrādāta sadarbībā ar Somijas Tūrisma Padomi. Tā ir paredzēta mazajiem un vidējiem tūrisma uzņēmumiem un tiek plaši reklamēta uzņēmēju vidū.
![]() |
Lauku tūristu mītnes | Sadarbība mārketingā |
![]() |