Previous Main Table of Content Print PDF Next
Atbildes uz 1. - 9. nodaļas jautājumiem

1. nodaļa: Tūrisms, lauku tūrisms un naktsmītnes

  1. Tūrisms ir ceļošana ar mērķi atpūties, pavadīt brīvo laiku vai kārtot darījumus. Pasaules Tūrisma Organizācija definē tūristus kā cilvēkus, kuri “ceļo un uzturas vietās ārpus to ierastās vides vairāk par divdesmit četrām (24) stundām un ne ilgāk kā vienu gadu pēc kārtas dēļ atpūtas, darba vai citos nolūkos, kas nav saistīti ar ienākumu gūšanu apmeklētajā vietā.” Tūrisms ir kļuvis par populāru brīvā laika pavadīšanas veidu.
  2. Reģionālais tūrisms ir tūrisms, kas ir koncentrēts konkrētā reģionā. Reģions ir vieta, ko no citām vietām atšķir tā kultūra un struktūra. Reģionālais tūrists ir tūrists, kas apmeklē reģionu vai provinci, kas nav viņa/viņas dzīvesvieta, bet kam ir noteikts ģeogrāfiskais reģions. Terminu “Lauku tūrisms” lieto, kad lauku kultūra ir piedāvātā produkta galvenā sastāvdaļa. Atšķirīgā lauku tūrisma produktu iezīme ir vēlēšanās sniegt apmeklētājiem personalizētu kontaktu, lauku fiziskās un cilvēku vides īpašo sajūtu un, cik vien tas ir iespējams, ļaut viņiem piedalīties vietējo iedzīvotāju aktivitātēs, tradīcijās un dzīvesveidā.
  3. Eko-tūrisms ir vairāk “alternatīva” tūrisma forma, kas galvenokārt ir balstīta uz dabu. Tam kaut kādā veidā ir jāsekmē bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas pasākumi un jāiesaista vietējo kopienu un kultūru līdzdalību tādā veidā, lai aizsargātu viņu dzīves kvalitāti un veicinātu viņu labklājību. Tam ir jāietver mācīšanās pieredzi un to ir jāveic ekoloģiski ilgtspējīgā veidā.
  4. Nē, tas tā nav, jo ar lauku saimniecībām saistītajam tūrismam nav jābūt orientētam uz ekotūrismu.
  5. B&B naktsmītne (bed&breakfast) ir privāta māja ar saimnieku, kurā brīvās istabas (parasti 2-5) ir apmēbelētas un tiek izīrētas tūristiem, kas vēlas pārnakšņot, brokastis ir iekļautas cenā. Viesu istabām var būt atsevišķa ieeja, virtuve un citas iespējas, labierīcības var būt kopējas vai atsevišķas. B&B naktsmītnes ir mazas, ar mājīgu gaisotni, nedārgas un piedāvā personalizētu servisu. Tās var atrasties ciematos, kalnos, pilsētās, u.c.
  6. Lauku saimniecība (ferma) atrodas laukos, un tajā viesiem tiek piedāvāts izīrēt brīvās istabas. Īpašās iezīmes ir tādas, ka saimniekiem ir mājlopi un lauksaimniecībā izmantojama zeme; tūrisms ir tikai papildus ienākumu gūšanas avots. Papildus B&B pakalpojumiem tūristiem tiek piedāvāts iesaistīties dažādos lauku darbos (piemēram, lopu barošanā).
  7. Latvijā lauku tūrismā parasti vadās pēc Latvijas lauku tūrisma asociācijas “ Lauku Ceļotājs” lauku tūrisma mītņu iedalījuma: lauku māja, ciema māja, brīvdienu māja, viesu māja, viesnīca, kempings, pils/muiža. Tomēr praksē lauku reģionos kā naktsmītnes tiek piedāvātas jaunatnes, mītnes, atpūtas bāzes un kompleksi u.c.
  8. Resursu – materiālu, ūdens un enerģijas – saprātīga izmantošana. Pārapdzīvotības novēršana. Bioloģiskās daudzveidības aizsardzība un vairošana, kur tas ir iespējams.
  9. Lauku Ceļotāja” kvalitātes sistēma lauku mājām, ciema mājām, viesu mājām un brīvdienu mājām, kas sastāv no minimālajām prasībām un 4 kvalitātes kategorijām, no kuram 1. kategorija ir viszemākā un 4. kategorija – visaugstākā. Katru kategoriju apzīmē ar attiecīgu simbolu skaitu (no 1 līdz 4 “taureņiem”), kā arī un “Q- Latvia” kvalitātes zīme
  10. Zaļais sertifikāts
Previous Atbildes uz 1. - 9. nodaļas jautājumiem           2. nodaļa: Lauku naktsmītnes atvēršana Next