![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sēņošana Latvijā ir “nacionālais sports”. Septembrī meži ir pilni ar cilvēkiem, kas, tērpti gumijas zābakos, apbruņojušies ar groziem un nažiem, medī savvaļā augošās sēnes. Pat cilvēki, kam sēnes negaršo, nevar pretoties vilinājumam zaļajās sūnās meklēt krāsainas sēņu cepurītes. Daudzās mājās rudenī dominē sēņu ēdieni. Daudzi cilvēki, praktiski būdami, iemarinē sēnes ziemai. Šis nacionālais fenomens ir ļoti labvēlīgs un atbilstošs pievilcīga tāda tūrisma produkta veidošanai, kurš sastāvētu no vismaz četriem elementiem:
Visiem minētajiem elementiem ir labi jāsagatavojas, lai viesiem būtu prieks iesaistīties šādās aktivitātēs.
Attēls: Sēņotāji mežā |
Aktivitātes brīvā dabā Jums jāzina sēņu vietas. Ņemiet vērā kājām ejamo attālumu un laiku, kāds nepieciešams nokļūšanai līdz sēņu vietām. Aprakstot savu piedāvājumu, iesakiet, ko vilkt mugurā – gumijas zābakus vai ērtus pastaigu zābakus, lietusmēteļus, cepures utt. Jūs varat iegādāties meža apģērbus iznomāšanai, jo viesiem, kas ierodas no pilsētas, varbūt vienkārši nav piemērota ietērpa. Iemāciet viesiem orientēšanās pamatprincipus, ja nu gadījumā jūsu grupa izklīst un kādam pašam jāmeklē mājupceļš. Katram gadījumam apmainieties telefona numuriem. Pastāstiet par sēņu daudzveidību.
|
|
Attēls: Sēnes ir dažādas! |
Izglītojošais elements Pirms došanās mežā, pastāstiet viesiem par sēņu daudzveidību. Parādiet attēlus un aprakstus, pastāstiet, kuras indīgās sēnes var viegli sajaukt ar ēdamajām. Pastāstiet par indīgo sēņu tipiskākajām pazīmēm un to radītajām briesmām. Indīgās sēnes izskatās ļoti pievilcīgas. Ir daudz sēņu, kuras nav indīgas, bet pārtikā izmantotas netiek. Tomēr tās ir interesantas – tās nav ne augi, ne dzīvnieki: „Sēnes nav augi, tās barojas ar organiskām vielām, tās nepiedalās fotosintēzē, kā to dara augi.” (Vikipēdija)
|
|
Attēls: Baravikas
|
Kulinārija Vispopulārākais ēdiens ir sēņu mērce. Dažreiz tiek gatavota sēņu zupa vai ar sēnēm pildīta gaļa. Latvijā par visvērtīgākajām sēnēm tiek uzskatītas baravikas un gailenes. Tās prasa mazāk laika - ir viegli notīrāmas un pirms likšanas pannā nav jāvāra. Tās arī ļoti pievilcīgi izskatās.
|
|
Attēls: Sēņu šķirošana |
Sēņu mērce Speķis – 100 g Sēnes – 200 g Kviešu milti - 10-20 g Šķidrums – pēc vajadzības Sāls, sīpols – pēc garšas Mērcei iespējams izmantot dažādas sēnes – gailenes, bekas, baravikas u.c. Mazos kubiņos sagriež sēnes, speķi un sīpolu un tos apcep miltos. Turpinot cepšanu, pievieno šķidrumu un sautē līdz viss gatavs. Beigās pievieno skābo krējumu. Sēņu mērci var pasniegt gan ar gaļas, gan veģetārajiem ēdieniem. (Avots: http://humanform.info/mushrooms/mushroom.htm Recepte no Latvijā izdotās grāmatas: Latviskā un modernā virtuve: padomi namamātēm kā pareizi sagatavot uzturu / H. Stabulnieks-Birzina, A Švagers – Rīga, Grinbergs, 1939) |
|
Attēls: Sēnes sagatavotas ēdienu gatavošanai |
Praktiski padomi Viesiem var piedāvāt tādas aktivitātes kā sēņu sagatavošana ziemai. Šajā nolūkā ir jābūt labi aprīkotai virtuvei, jāsagatavo viss nepieciešamais (virtuves piederumi, trauki sēnēm, visas sastāvdaļas utt.). Jābūt labi izstrādātai receptei un gatavošanas tehnoloģiskajam procesam. Sagatavojiet uzlīmes marinēto sēņu burciņām, kuras viesi ņems līdzi. Uz uzlīmes vajadzētu būt jūsu saimniecības logotipam (ja jums tāds ir), mājas nosaukumam un kontaktadresei.
|
![]() |
4.4.1. Nēģu zvejošana un gatavošana | Noslēgums |
![]() |