Previous Main Table of Content Print PDF Next
II. Galvenie kultūras produkti
4. Kulinārais kultūras mantojums
4.4: Lauku tūrisma aktivitātes, kas saistītas ar ēdināšanu un kulināro mantojumu

4.4.1. Nēģu zvejošana un gatavošana

Nēģis ir zivs bez žokļiem. Pieaugušam nēģim ir piltuvveida piesūceknis, kura dibenā atrodas apaļa mute. Tulkojumā no latīņu valodas, nēģis nozīmē akmeņu laizītājs (lambere: laizīt un petra: akmens). (Vikipēdija)

Attēls: Žurnālistu grupa pie tača – konstrukcijas nēģu zvejošanai 

Latvijā nēģi uzskata par delikatesi un pārdod dārgos veikalos. Tāpēc tūristi, vismaz vietējie, parasti ir ieinteresēti piedalīties nēģu zvejošanā, un tiem garšo ēdieni, kas pagatavoti no šīs zivs. Zivs dzīvo upēs un to atļauts zvejot ar īpašām licencēm. Nēģu zveja ir viena no tradicionālajām prasmēm un dažās vietās to joprojām piekopj, izmantojot vecās tehnoloģijas. Nēģu zvejai tiek izmantotas īpašs zvejas rīks, iekārta – tacis. Kopā ar interesantiem stāstiem, šāds pasākums tūristiem škiet ļoti aizraujošs. 

Nēģi atpeld naktī, tādēļ makšķernieki sēž un gaida un vēro procesu. Tūristiem sēdēšana pie upes un naktsdzīves vērošana ir lielisks piedzīvojums.

Saimnieki viesiem parāda un paskaidro, kas notiek – piemēram, dažās upēs nārsta laikā pret straumi peld laši. Var dzirdēt putnu un zvēru -  pūču, briežu, bebru u.c. dzīvnieku izdotās skaņas. Saimniekiem jāzina dzīvnieku paradumi, lai tos savlaicīgi pamanītu un parādītu viesiem.

Attēls: Saimnieks paskaidro, kā lietot zvejošanas ierīci

Vispirms saimnieks paskaidro, kā iekārta jālieto. Diezin vai tā jāpārvērš par mācībstundu, jo vairums viesu droši vien nekad vairs mūžā to nedarīs. Tomēr cilvēkiem patīk apgūt un izprast jaunas lietas. Tā būs viena no viņu brīvdienu atmiņām un stāstiem. Jo atraktīvāk saimnieks spēj izskaidrot pašsaprotamas lietas, jo labāku pieredzi gūst apmeklētāji. Papildus profesionālām lietām, vienmēr tiek novērtēts labs humors.

 

Attēls: Nēģu grilēšana

Attēls: Uz atklātas uguns tiek vārīta zupa

Nēģus var grilēt, cept, vārīt zupā vai mērcē. Tradicionālākais un populārākais veids ir nēģi želejā. Nēģis ir ļoti garšīgs, bet barojošs. Ja to pārēdas, pēc dažām stundām var parādīties gremošanas problēmas. Pirms maltītes par to brīdiniet savus viesus!

Attēls: Tiek pasniegtas pusdienas

Lai gan viesi novērtē autentisku pieredzi, kas tik tiešām ir lauku tūrisma  filozofijas pamatā, diemžēl gatavošana uz atklātas uguns vairumā valstu neatbilst pārtikas un higiēnas noteikumiem. Šādā gadījumā saimnieks ēst negatavos, bet to var darīt paši viesi. 

Kādā veidā nodrošināt labu servisu:

  1. Piedāvājot viesiem kādu aktivitāti, esiet eksperts visos aspektos: pastāstiet par zivīm, par vietējo dabu, par makšķerēšanas lietām, par tača lietošanu, izstāstiet ēdienu receptes un to gatavošanas knifus;
  2. Veidojiet labu šovu – esiet atvērts un atraktīvs, stāstiet stāstus un jokus, uzdodiet jautājumus utt. Vērojiet viesu reakciju un nepārspīlējiet;
  3. Aprakstot savu piedāvājumu, neaizmirstiet viesiem pastāstīt, kādā veidā vajadzētu sagatavoties – ko vilkt mugurā, ko ņemt līdzi, cik ilgi pasākums norisināsies utt.;
  4. Pastāstiet par attiecīgo produktu – piemēram, pabrīdiniet viesus, lai nēģus nepārēdas, jo tas ir ļoti barojošs un smags ēdiens;
  5. Labi sagatavojiet ēšanas vietu, lai lietus gadījumā aktivitātes neizjuktu – izveidojiet nojumi vai uzslieniet telti. Pārliecinieties, vai visiem viesiem tajā pietiek vietas un ir kur apsēsties;
  6. Vienmēr gatavojiet un pasniedziet ēdienus vienkāršos, bet labas kvalitātes traukos. Nekad nelietojiet plastmasas krūzītes un šķīvjus.
Previous 4.4: Lauku tūrisma aktivitātes, kas saistītas ar ēdināšanu un kulināro mantojumu           4.4.2. Sēņošana Next