![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nēģis ir zivs bez žokļiem. Pieaugušam nēģim ir piltuvveida piesūceknis, kura dibenā atrodas apaļa mute. Tulkojumā no latīņu valodas, nēģis nozīmē akmeņu laizītājs (lambere: laizīt un petra: akmens). (Vikipēdija)
Attēls: Žurnālistu grupa pie tača – konstrukcijas nēģu zvejošanai |
Latvijā nēģi uzskata par delikatesi un pārdod dārgos veikalos. Tāpēc tūristi, vismaz vietējie, parasti ir ieinteresēti piedalīties nēģu zvejošanā, un tiem garšo ēdieni, kas pagatavoti no šīs zivs. Zivs dzīvo upēs un to atļauts zvejot ar īpašām licencēm. Nēģu zveja ir viena no tradicionālajām prasmēm un dažās vietās to joprojām piekopj, izmantojot vecās tehnoloģijas. Nēģu zvejai tiek izmantotas īpašs zvejas rīks, iekārta – tacis. Kopā ar interesantiem stāstiem, šāds pasākums tūristiem škiet ļoti aizraujošs.
Nēģi atpeld naktī, tādēļ makšķernieki sēž un gaida un vēro procesu. Tūristiem sēdēšana pie upes un naktsdzīves vērošana ir lielisks piedzīvojums.
Saimnieki viesiem parāda un paskaidro, kas notiek – piemēram, dažās upēs nārsta laikā pret straumi peld laši. Var dzirdēt putnu un zvēru - pūču, briežu, bebru u.c. dzīvnieku izdotās skaņas. Saimniekiem jāzina dzīvnieku paradumi, lai tos savlaicīgi pamanītu un parādītu viesiem.
Attēls: Saimnieks paskaidro, kā lietot zvejošanas ierīci |
Vispirms saimnieks paskaidro, kā iekārta jālieto. Diezin vai tā jāpārvērš par mācībstundu, jo vairums viesu droši vien nekad vairs mūžā to nedarīs. Tomēr cilvēkiem patīk apgūt un izprast jaunas lietas. Tā būs viena no viņu brīvdienu atmiņām un stāstiem. Jo atraktīvāk saimnieks spēj izskaidrot pašsaprotamas lietas, jo labāku pieredzi gūst apmeklētāji. Papildus profesionālām lietām, vienmēr tiek novērtēts labs humors.
|
|
Attēls: Nēģu grilēšana
Attēls: Uz atklātas uguns tiek vārīta zupa |
Nēģus var grilēt, cept, vārīt zupā vai mērcē. Tradicionālākais un populārākais veids ir nēģi želejā. Nēģis ir ļoti garšīgs, bet barojošs. Ja to pārēdas, pēc dažām stundām var parādīties gremošanas problēmas. Pirms maltītes par to brīdiniet savus viesus!
Lai gan viesi novērtē autentisku pieredzi, kas tik tiešām ir lauku tūrisma filozofijas pamatā, diemžēl gatavošana uz atklātas uguns vairumā valstu neatbilst pārtikas un higiēnas noteikumiem. Šādā gadījumā saimnieks ēst negatavos, bet to var darīt paši viesi. |
Kādā veidā nodrošināt labu servisu:
![]() |
4.4: Lauku tūrisma aktivitātes, kas saistītas ar ēdināšanu un kulināro mantojumu | 4.4.2. Sēņošana |
![]() |