Previous Main Table of Content Print PDF Next
II. Galvenie kultūras produkti
4. Kulinārais kultūras mantojums
4.2: Ēdināšanas uzņēmumi un pasākumi, kuros tiek izmantota nacionālā virtuve

4.2.2. Lauku restorāni pilīs, muižās, viesu namos

Restorāni laukos bieži vien nacionālo virtuvi izmanto kā unikālu priekšrocību klientu piesaistīšanai. Piemēri:

Igates pils, Latvija

Avots: www.igatespils.lv

Lauku restorāns vecajās dzirnavās pie Igates pils piedāvā tradicionālos ēdienus no graudaugiem, kā piemēram:

Apmeklētājiem vajadzētu pastāstīt, ka ēdiena sastāvdaļas tiek piegādātas no vietējo zemnieku saimniecībām.  

Tradicionālie latviešu ēdieni ir pamatīgi, bagātīgi, taču latvieši pārsvarā nav resni. Tā kā klimats bija salīdzinoši auksts (īsas vasaras, garas un aukstas ziemas) un jādara smags fizisks darbs (tradicionāli latvieši ir bijuši zemnieki), cilvēki mēdza ēst „nopietnus” ēdienus.

Cilvēkiem, kas pieraduši pie starptautiskās virtuves, latviešu ēdieni liksies diezgan smagi, tomēr garšīgi. Mūsdienu latviešu virtuves tradīcija ir svaiga pārtika bez ķīmiskajām piedevām. Populāri ir mājās audzēti produkti un pašu gatavoti ēdieni.

Padastes muiža Muhu salā, Igaunijā

Avots: www.padaste.ee

Muižas restorāns “Alexander” ir labs piemērs, kā mūsdienu kulinārijas tendences funkcionē lauku vidē.

Interneta mājas lapā minēts: “Restorāna Alexander komanda ar lepnumu piedāvā inovatīvu Ziemeļvalstu salu virtuvi atbilstoši gadalaikam, pēc iespējas vairāk izmantojot svaigus produktus, ko piegādā salas ražotāji un zemnieki. Liela daļa zaļumu un dārzeņu auguši Padastes dārzos un siltumnīcās. Padastes muiža piedāvā interesantus ēdienus, kuros apvienota pilsētas izsmalcinātība un veselīgās lauku virtuves tradīcijas.”

Padastes muižā tiek organizēti gastronomijas pasākumi ar labāko profesionāļu piedalīšanos. 

Chez Dominique, Somija

Chez Dominique http://www.chezdominique.fi/ ir viens no labākajiem restorāniem Helsinkos, Somijā. Jau kopš darbības uzsākšanas 1996.gadā restorāns ir bijis vadošais kulinārās atmodas jomā. Tam ir piešķirti šādi apbalvojumi:

  Double Bracket:
Previous 4.2.1. Restorāni un kafejnīcas           4.2.3. Lauku mājas un zemnieku saimniecības Next