Previous Main Table of Content Print PDF Next
II. Galvenie kultūras produkti
4. Kulinārais kultūras mantojums
4.3: Tradicionālie ēdieni un to pasniegšana

4.3.3. Kopsavilkums par ēdienu gatavošanu: padomi un piemēri

Attēls: Grieķija. Sertificēta viesu nama virtuve

Attēls: Slovēnija. POHORJE BUNKA - augstas kvalitātes sālītas cūkgaļas gabals un maigi kūpinātas un kaltētas liellopa iekšas 

Attēls: Slovēnija. Mazs privātais veikals ar Lipič-Passero zemnieku saimniecībā ražotiem produktiem R. Kosi foto

Attēls: Latvija. Zemenes no saimnieka dārza

Attēls: Slovēnija. Gaļas produktu kaltēšana tradicionālā stilā

T. Jeseničnik foto

  1. Izmantojiet logotipus, sertifikātus un citas kvalitāti apliecinošanas zīmes, lai parādītu, ka jūsu uzņēmumā ir pieejami tradicionālie vai reģionālie ēdieni.
  2. Atzīmējiet ēdienkartē, kuri ir nacionālie ēdieni. Izveidojiet īpašu logotipu vai arī, ja esat pievienojušies kādai zīmola vai preču zīmes lietošanas shēmai, izmantojiet attiecīgo zīmi.  
  3. Ēdienkartē atšifrējiet ēdienu sastāvdaļas, paskaidrojiet, kādā veidā ēdiens ir gatavots utt. Lai piedāvātu viesiem izvēles iespējas, ēdienkartē vienmēr iekļaujiet starptautiski pazīstamus ēdienus.
  4. Ja izmantojat ekoloģiskus produktus, neaizmirstiet to pieminēt – viesi to novērtēs.
  5. Sagatavojiet stāstus par ēdienkartē piedāvātajiem ēdieniem – kā šie ēdieni kļuva par reģiona tradicionālajiem ēdieniem, izskaidrojiet ēdienu nosaukumus un kādēļ tie ir iekļauti jūsu uzņēmuma ēdienkartē, pastāstiet, kādos gadījumos parasti attiecīgos ēdienus pasniedz. Stāstiet jokus un leģendas.
  6. Izgudrojiet savu īpašo ēdienu.
  7. Degustācijai piedāvājiet mazas porcijas vai izveidojiet degustācijas ēdienkarti.
  8. Nepiedāvājiet sarežģītus vai pārāk izdekorētus ēdienus. Viesi novērtēs vienkāršu, veselīgu ēdienu, kas asociējas ar dzīvi laukos.
  9. Ēdienkarti rakstiet nacionālajā valodā un vismaz vienā svešvalodā, ko zina viesi. 
  10. Izlieciet labi redzamās vietās zemnieku saimniecību un citu vietējo ražotāju un piegādātāju vizītkartes un reklāmas lapiņas, īpaši tad, ja šīs vietas ir atvērtas apmeklētājiem un pārdod savus produktus. 
  11. Izveidojiet lauku mājas veikaliņu savu un kaimiņu ražojumu pārdošanai. Izvietojiet preces pārredzami, pievienojiet tām aprakstus vismaz vienā svešvalodā un cenas, lai stimulētu pirkšanu.
  12. Kā mazas ekstras piedāvājiet kaut ko no sava dārza vai mājas ražojumiem – ogas, augļus, dārzeņus utt. Tas nemaksā daudz, bet sniedz pievienoto vērtību. Vienmēr pasniedziet to skaistā veidā un paskaidrojiet, kas tajā ir īpašs.
  13. Ja ražojat pārtiku mājās, piedāvājiet nelielu ekskursiju pa ražotni, parādot ražošanas procesu. Varat pat iesaistīt viesus kādā ražošanas procesa daļā.

 

Previous 4.3.2. Radoša pieeja ēdienu pasniegšanā           4.4: Lauku tūrisma aktivitātes, kas saistītas ar ēdināšanu un kulināro mantojumu Next