Previous Main Table of Content Print PDF Next
II. Galvenie kultūras produkti
4. Kulinārais kultūras mantojums
4.3: Tradicionālie ēdieni un to pasniegšana

4.3.1. Radoša pieeja un tradicionālās receptes

Ēdieni, kas jau ir pazuduši no modernajām ēdienkartēm, var atgriezties jaunā kvalitātē. Tādus tradicionālus, labi pazīstamus produktus kā mieži iespējams izmantot inovatīvā veidā. Viens no latviešu virtuves piemēriem ir miežu putra. Dažādu veidu putras un graudaugu ēdieni ir kļuvuši populāri un tagad ir pieejami gan universitātes ēdnīcā, gan smalkā restorānā. Tālāk salīdzinājumam dotas divas ēdienu receptes: tradicionālā miežu putraimu biezputra un grūbu risoto ar tīģergarnelēm.

Miežu putraimu biezputra tradicionālā stilā:

Sastāvdaļas:

  1. Miežu putraimi – 2 tases
  2. Kartupeļi – 6 vidēja lieluma
  3. Piens – 0,5l
  4. Sāls
  5. Cukurs
  6. Žāvēta gaļa – 200g
  7. Sīpols – 1 vidēja izmēra

Pagatavošana:

Paņem 5l lielu katlu, kurā ielej 1/3 daļu ūdens, pieber sāli un liek vārīties. Tikmēr nomizo kartupeļus un sagriež nelielos gabaliņos. Kad ūdens uzvārās, ber iekšā putraimus un kartupeļus. Nogriež mazu liesmu un uz lēnas uguns ļauj putrai vārīties. Kad putraimi piebrieduši un ir pusmīksti, pievieno pienu un vāra līdz kartupeļi mīksti. Pats svarīgākais tagad ir sagatavot putrai "ligzdiņu". Uz segām izklāj dvieli, uz tā avīzes, kur liek karsto putras katlu virsū. Visu kārtīgi satin un ļauj vismaz divas stundas putrai "atvērties". Pie putras liek uz pannas saceptu žāvēto gaļu ar sīpoliem.

Recepte un foto no: http://zitinja.blogspot.com/2010/10/miezu-putraimu-biezputra-jeb.html

Grūbu risoto ar tīģergarnelēm – Aleksandra Ločmeļa Manevski, „Demokrātiskā vīna bāra „GARAGE”” šefpavāra recepte:

Sastāvdaļas:

  1. Vārīti grūbu putraimi – 1 tase
  2. Šalotes (saldie sīpoli) – ½
  3. Tīģergarneles – 4 gab.
  4. Ingvers (svaigs) – 2 šķēlītes
  5. Kokosriekstu piens – 100 ml
  6. Saldais krējums (treknais) – 150 ml
  7. Parmas siers – 50 g
  8. Sviests – 25 g
  9. Sāls, pipari, nedaudz sojas un Vorčesteršīras mērces

Pagatavošana:

Uzkarsētā pannā izkausē sviestu, pannā liek sakapātus šalotes sīpolus un mazliet tos pasautē. Pievieno notīrītas, uz pusēm pārgrieztas tīģergarneles, un maisot tās cep aptuveni 30 – 40 sekundes. Pēc tam pievieno kokosriekstu pienu, saldo krējumu un vārītās grūbas. Visu uzvāra, pēc tam nogriež karstumu mazāku un, visu laiku maisot, vāra uz lēnas uguns. Beigās pievieno sakapātu ingveru un pierīvē pusi siera. Pieber sāli, piparus, pievieno sojas un Vorčesteršīras mērces. Konsistencei jābūt biezai un krēmīgai. Pasniedz karstu, izrotājot ar atlikušo sieru. Lai labi garšo!

Previous 4.3: Tradicionālie ēdieni un to pasniegšana           4.3.2. Radoša pieeja ēdienu pasniegšanā Next